Ofte stilte spørsmål
Her får du svar på noen av de mest vanlige spørsmålene.
Her får du svar på noen av de mest vanlige spørsmålene.
IVAR IKS er et interkommunalt selskap med ansvar for vann, avløp og renovasjon.
Vi har som formål å anlegge og drive kommunaltekniske fellesanlegg for vann, avløp og renovasjon (gjenvinning). Selskapets visjon er å sikre regionen markedets mest konkurransedyktige vann-, avløps-, og renovasjonstjenester.
Selskapet eies av kommunene Gjesdal, Hå, Klepp, Kvitsøy, Randaberg, Sandnes, Sola, Stavanger, Strand, Time, Hjelmeland og Suldal, med et samlet innbyggertall på ca. 340.000.
Det er nå tomt for kompost og jordblanding på IVARs gjenvinningsstasjon på Forus. På gjenvinningsstasjonen på Sele var det per 5. oktober noe kompost igjen, men det er tomt for jordblanding.
Vi informerer på ivar.no våren 2024 når det igjen er kompost og jordblanding tilgjengelig.
Det er kommunene og ikke IVAR som er ansvarlig for å hente avfall hjemme hos husholdningene.
Gjenvinningsordningene i din kommune finner du på kommunens nettsider.
Hvis du bor i Ryfylke må du kontakte IVAR Renovasjon Ryfylke.
Det gjør det. Under kategoriene vann og avløp kan du klikke på "Våre anlegg", og under gjenvinning kan du klikke på "Gjenvinningsstasjoner". Da vil du se en oversikt over våre anlegg og hvor vi holder til.
Er du interessert i å søke om flasker, er du velkommen til å sende oss en e-post til vannflasker@ivar.no. E-posten må inneholde hvem du søker for, hvor mange vannflasker du søker om og om du ønsker store flasker til voksne (0,5 l) eller små flasker til barn (0,33 l).
IVAR deler ut vannflasker til blant annet barnehager, skoler og idretts- og fritidstilbud.
Utlevering skjer på faste tidspunkt ved vårt hovedkontor på Mariero etter avtale. Flaskene kan ikke sendes i posten.
Det er alltid vanskelig å forutsi om det er kø eller ikke på Forus gjenvinningsstasjon. Lørdager og påske er spesielt travle og trafikken varierer fra time til time.
Nei, får du drikkevann fra IVAR trenger du ikke teste vannet selv. Vi sikrer at vannet du har i springen er trygt og godt å drikke, i henhold til drikkevannsforskriften.
Det er forbudt å levere søppel i sorte/fargede søppelsekker på alle IVARs gjenvinningsstasjoner. Alt avfallet skal leveres løst eller i gjennomsiktige sekker på våre gjenvinningsstasjoner.
Hvorfor? Mesteparten av det folk til daglig ser på som avfall, er en ressurs som kan brukes på ny. Sammen med avfallet som i dag leveres i sorte avfallssekker, kommer ofte elektrisk avfall, farlig avfall, glass og metall. For å unngå dette, skal alt leveres løst eller i gjennomsiktige sekker. Farlig avfall og elektronikk sortert feil kan også føre til brann, og dette unngår vi ved gjennomsiktige søppelsekker.
Den innsatsen du og vi gjør sammen, fører til at 80 % av alt avfall gjenvinnes. Vi begynner virkelig å bli gode, men sammen kan vi bli enda litt flinkere. Gjennomsiktige avfallsekker gjør at du sorterer bedre.
Vi tar imot besøk fra skoleklasser, lag og foreninger (på dagtid), på Langevatn vannbehandlingsanlegg og Sentralrenseanlegget Nord-Jæren.
Du kan bestille tid her www.ivar.no
Ja. Etter at du har vasket deg eller brukt toalettet, går avløpet/kloakken gjennom lange rør under jorden og pumpes videre av pumpestasjoner. Avløpsvannet ender opp ved ett av IVARs renseanlegg. Der blir vannet renset, før det slippes ut i sjøen.
IVAR bidrar dermed til å holde sjø og strender rene.
Lurer du på hva som skal kastes i hvilken dunk? Skriv inn det du vil sortere i søkefeltet under og vi forteller deg hvordan:
Søppel som kastes i toalettet er et stort og dyrt problem.
Hvis det blir tett, kan kloakken komme opp i sluket. Det er kanskje ikke akkurat det en ønsker seg mest når en står i dusjen... Ofte må profesjonelle ta jobben med å åpne opp avløpet igjen, og det kan bli dyrt for den enkelte huseier.
Matvarer og matrester skal heller ikke kastes i do. Gjør vi det, er det en stående invitasjon til kloakkrottene om å trives og bli mange.
Blir det skikkelig store forstoppelser i avløpsrørene, må IVARs anlegg repareres. Det koster samfunnet mye, og kan i verste fall føre til at kommunene må øke avgiften til innbyggerne.
Hjelp oss å holde rørene åpne, ikke kast søppel, matrester og fett i do!
De fleste IVAR-kommunene får vann fra Langevatn vannbehandlingsanlegg i Gjesdal kommune. Stølsvatn i Bjerkreim og Storevatn i Gjesdal er vannkilder for dette anlegget. Hagavannverket i Hå kommune er reserveanlegg og Stokkavannverket i Stavanger kommune fungerer som kriseforsyningsanlegg.
Krokaheia vannverk ligger i Strand kommune og er hovedforsyning til området Jørpeland - Tau. Oltedal vannverk forsyner 800 personer i Oltedal og Gilja vannverk i Gjesdal forsyner områdene Gilja og Dirdal.
For vanlige husholdninger er det normalt ikke nødvendig med tilsetningsstoffer i oppvaskmaskiner. Hardheten i IVARs drikkevann tilsvarer ca 3 °dH (tyske hardhetsgrader), noe som kan karakteriseres som bløtt.
Poser gis bort eller selges av din kommune.
Hageavfall og greiner kan leveres på IVAR gjenvinningsstasjon Sele eller Forus hele året. Vil du bruke sekker er det viktig at du bruker gjennomsiktige sekker. Det er forbudt å levere i sorte/fargede sekker.
Hente- og leveringsordninger i din kommune finner du på kommunens nettsider, eller på hentavfall.no
IVAR leverer vann til de enkelte kommunene gjennom store vannledninger, og kommunene frakter vannet videre til deg. Hvis du har problemer med vannet må du kontakte kommunen du bor i.
Bruk menyen øverst, klikk på knappen: Åpningstider.
Kontakt oss:
Kundeservice: | 51 75 95 50 |
Hovedkontor Mariero: | 51 90 85 00 |
Postadresse: | Postboks 8134, 4068 Stavanger |
Besøksadresse: | Breiflåtveien 16/18, 4017 Stavanger |
Organisasjonsnummer: | 871035032 |
Finn ansatt | |
Vakttelefon vann/avløp: | 975 07 200 (Telefonen er ikke i bruk på hverdager kl. 07.30 - 15.00.) |