EcoBrick UB lager bærekraftige konstruksjonselementer som består av resirkulerte tekstiler og bærekraftig betong. Målgruppen er bistandsorganisasjoner og privatpersoner i utsatte områder som trenger et trygt og billig hjem, og som med hjelp av blokkene kan bygge små hus. Bedriften består av fire elever som går på topplinjen for innovasjon og ledelse på Hetland videregående skole i Stavanger.

Underveis i utviklingsarbeidet tok elevene kontakt med IVARs Bruktbuå på Forus for å tilgang på brukte tekstiler. 

-Tusen takk til IVAR IKS for at dere ville være med på et fantastisk samarbeid med oss! Tekstiler som dere har vært så gavmilde med å dele, har vært en stor bidragsyter i både utviklingen og produksjonen av vårt produkt. Tekstilene har absolutt vært avgjørende for suksessen til vår ungdomsbedrift og vi er derfor svært takknemlige! sier de fire elevene og bedriftslederne Marius Skov-Ellefsen, Karolina Jonca, Elin Aurora Bjørnsen Gjerde og Sander Dypsjord Malde. 
 

Kan løse to store utfordringer i verden

-To store verdensproblemene inngår i vår løsning, nemlig klesavfall og fattigdom. Vi holder klesavfall i den sirkulære økonomien på en innovativ måte som ikke er blitt sett før i byggebransjen, og vi løser fattigdom i utsatte områder ved å gi kostnadseffektive hus-løsninger. Vår motivasjon bak å inkludere tekstiler i vår idé stammer fra den økende utfordringen med dårlig resirkulering av tekstiler globalt. FN har rapportert at 8-10 % av verdens klimautslipp skyldes dårlig håndtering av tekstiler. Vi ønsker å bidra til å løse dette problemet ved å gi tekstilene et nytt liv som en del av våre byggeblokker. Her oppsto behovet vårt for tekstiler og det var slik vi fant Bruktbuå på Forus! forteller elevene. 

I produksjonsprosessen rives tekstilene fra IVAR foreløpig opp for hånd, før de blandes med betong. I fremtiden leter bedriften etter en automatisert løsning for tekstilhåndtering. 

Bilde av tekstilrester som er kuttet opp til bruk i byggesteiner.

De opprevne tekstilene tilsettes deretter i en blanding av bærekraftig betong. Videre blir blandingen helt ut i støpeformer levert fra en annen skole .

Bilde av betong, tilsatt opprevne tekstiler.

Blandingen stivner og kan tas ut som det ferdige produktet etter et par døgn. 

Videre blir blandingen helt ut i støpeformer levert fra en annen skole . Blandingen stivner og kan tas ut som det ferdige produktet etter et par døgn.

-Vi er fortsatt i en prosess som inkluderer testing og forsking av produktet. Blant annet, tester vi ulike forhold av tekstiler og betong for å finne den beste blandingen. Vi skal også gå gjennom SINTEF og kvalitetssikre produktet gjennom tekniske tester før produksjonen kan øke, sier EcoBrick UB-ledelsen. 
 

Ønsker å skape en verden der gårsdagens avfall blir framtidens velstand

Ideen har de jobbet med siden oppstarten av skoleåret høsten 2023. De innovative byggeblokkene bidrar i følge elevene til å løse to globale problemer: fattigdom og de enorme mengdene med klesavfall. De har produsert flere prototyper og har testet ut ulike størrelser på elementene. Sammen med aktører i lokalt næringsliv har de fått hjelp til utforming og produksjon av prototypene.

"Gevinsten med produktet vårt er at utviklingslandene kan ta i bruk ressurser de allerede har liggende til å skape fremtiden sin. Vi gir liv til tekstiler andre har dømt som avfall, men som vi mener er gull."

Fra EcoBrick UB sin forretningsplan

Imponerte juryen

Juryen lot seg virkelig begeistre av at ungdomsbedriften som leverer sterkt både på innovasjon, bærekraft og samarbeid med næringslivet. De fremhever at teamet fremstår som kompetent, samkjørt og engasjert.

En enstemmig jury lot seg imponere av en gjennomarbeidet forretningsplan og et produkt som potensielt kan skape stor verdi for mennesker i utsatte områder som har behov for trygge og billige hjem.

"Førsteplassen går til en ungdomsbedrift som tikker av på de fleste kriterier som juryen vurderer. Bedriften har en bærekraftig og innovativ forretningsløsning, og viser stor evne til læring underveis. I tillegg har de på kort tid etablert et solid nettverk og samarbeid med lokalt næringsliv"

Fra juryens begrunnelse


Juryen lot seg videre imponere over ungdomsbedriftens gjennomføringsevne samt at de handler lokalt og tenker globalt. De hevdet seg i flere av konkurransekategoriene: de vant førsteplass i Beste samarbeid med næringslivet og i Bærekraftsprisen, samt andreplass i Innovasjonsprisen.

EcoBrick UB ble utropt som Årets beste Ungdomsbedrift foran 600 elever fra 15 ulike videregående skoler som alle deltok på premieutdelingen i Stavanger konserthus. I tillegg satt lærere, jurymedlemmer og publikum i salen. Men dette var ikke den eneste prisen som ble delt ut denne dagen: vinnere i hele 15 konkurranser ble avslørt i løpet av dagen og det var derfor mange glade prisvinnere som reiste hjem etter en lang og krevende konkurransedag.
 

Skal representere Rogaland i NM

EcoBrick UB skal representere Rogaland i kampen om å bli Norges beste ungdomsbedrift under NM i 5. og 6. mai 2024. l. Med seg får de SleepSheep UB fra Tryggheim VGS som vant både Innovasjonsprisen og Beste yrkesfaglige bedrift med sin egenutviklede sensorpakke som gir bonden beskjed når en sau skal lamme.
 

Hvorfor ungdomsbedrift?

Norge trenger unge mennesker med godt trente entreprenørskapsmuskler som kan bidra i med den omstillingen vi står ovenfor. Vi trenger unge som tør å satse, enten de vil satse på sin egen bedrift eller vil utfordre det etablerte som innovatør på sin arbeidsplass. Gjennom å etablere en ungdomsbedrift i videregående skole får ungdommene testet ut verdiskaping i trygge omgivelser, noe som gir større sannsynlighet for at de en gang i fremtiden selv skaper sin egen arbeidsplass. (Østlandsforskning (2018))

"Vi er så imponert over dagens vinner og vi ser fram til at de skal representere Rogaland under NM for Ungdomsbedrifter i mai. De har en innovativ og bærekraftig idé med visjon om å skape en bedre verden . Mest av alt er de en utrolig fin gjeng som jeg vet har jobbet hardt for å komme dit de er i dag!"

Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland

Kilder/foto: Ungt Entreprenørskap | Rogalands beste ungdomsbedrift 2024 (ue.no)EcoBrick UB – Build a better future, one block at a time (wordpress.com)