Slik gjør du det:

  • Finn fram opptil 24 bra ting som du ikke trenger lenger, og som andre kan ha nytte og glede av.
  • Legg tingene i en pappeske (for eksempel en flytteeske). Ikke pakk inn gjenstandene.
  • Levér esken med ting til oss på IVAR, til Bruktbuå på Forus, innen 18. desember. Adressen til Bruktbuå er Forusbeen 200, 4313 Sandnes.

I samarbeid med Kirkens Bymisjon blir innholdet og gjenstandene formidlet til noen som trenger og ønsker seg det du har gitt.

Følg Facebook-arrangementet Gled noen andre! Bli med på omvendt julekalender!

Alle burde ha gledet seg til jul. Dessverre vet vi at mange opplever desember og julehøytiden som ekstra krevende i livet, både sosialt og økonomisk.

Sammen med Kirkens Bymisjon og IVAR kan du bidra til at enda flere små og store kan få en bedre desember.

Har du uteboden full av sportsutstyr som barna for lengst har vokst ifra? Esker med kjekke leker som andre barn sikkert skulle ønske de hadde hatt? Julepynt og interiørartikler som kan pynte opp og gjøre det koselig i noen andre sitt hjem? Dingser og duppeditter som fortsatt fungerer, men som er byttet ut med en nyere modell?

Rett og slett litt for mange bra klær og sko som kunne gledet og varmet noen som trenger det?

Gjenbruk kan spre glede

Bli med på vår omvendte julekalender – et mer bærekraftig, samfunnsnyttig og ressursvennlig alternativ enn den gode, gamle julekalenderen.

Slik gjør du det:

  • Finn fram opptil 24 bra ting som du ikke trenger lenger, og som andre kan ha nytte og glede av.
  • Legg tingene i en pappeske (for eksempel en flytteeske). Ikke pakk inn gjenstandene.
  • Levér esken med ting til oss på IVAR, til Bruktbuå på Forus, innen 18. desember. Adressen til Bruktbuå er Forusbeen 200, 4313 Sandnes.

I samarbeid med Kirkens Bymisjon blir innholdet og gjenstandene formidlet til noen som trenger og ønsker seg det du har gitt. Overskuddsvarer som kommer inn kan bli omsatt i Bruktbuå. 

Mange ønsker seg en bedre jul

Kirkens Bymisjon opplever at mange som allerede hadde det vanskelig sliter enda mer nå.

- Vi begynte å merke en økt pågang opp mot jul i fjor. Da var det flere som kjente på dyrtiden vi var på vei inn i. I år har pågangen økt ytterligere, og flere har henvendt seg til oss så tidlig som i oktober for å prøve å sikre en fin julehøytid for familien, sier Karen Wolden, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Kirkens Bymisjon region vest. 

- Vi legger stor vekt på bærekraft og ressursutnyttelse også i Kirkens Bymisjon. Det er utrolig gøy å gå inn i dette samarbeidet med IVAR IKS. Vi vet at mange vil få god nytte av gjenstander som andre ikke trenger lenger, og vi heier på gjenbrukskultur, sier Wolden.

Gjenbruk med ekstra mening

I tillegg til å levere rent drikkevann og rense avløpsvannet, sikrer IVAR IKS at avfallet og brukte ting i går til gjenbruk, gjenvinning eller energigjenvinning i regionen vår.

- I IVAR jobber vi hver dag med og for gjenvinning og vi skal være en viktig samfunnsaktør. Vi vet at før jul har mange det ekstra vanskelig, både økonomisk og sosialt. Samtidig vet vi at det er mye hjertevarme der ute og ser mange fine ting som går til gjenbruk. Derfor lager vi en omvendt julekalender og gjør det mulig for mange å glede noen som trenger det, med det du ikke lenger har bruk for, sier Anne Brit Syvertsen, seksjonsleder Forus og Sele gjenvinningsstasjoner i IVAR IKS.

Samtidig blir vi som forbrukere de neste uke bombardert med kjøpepress og mer eller mindre gode tilbud på Black Week, toppet med Black Friday.

- Vi i gjenvinningsbransjen markerer nå Ombruksuka og vår omvendte julekalender kan også sees på som et lite, men mer bærekraftig motsvar til alt kjøpepresset, sier Syvertsen.

Kirkens Bymisjon er klare til å ta imot det som gis i den omvendte julekalenderen.

- Gjenstandene som leveres inn går først og fremst til gjestene på møtestedene våre og de vi møter via Kirkens Bymisjons tiltak i regionen. Dette er mennesker som strever med livet på ulike måter. I år er gruppen større enn tidligere og vi ser for oss at mennesker som nå må velge mellom å betale strømregning eller ha mat på bordet skal få muligheten til å ta med seg det de behøver for å gjøre hverdagen enklere i en økonomisk trang tid, sier Karen Wolden i Kirkens Bymisjon.

Derfor: Gled noen andre! Bli med på omvendte julekalender!

Følg Facebook-arrangementet Gled noen andre! Bli med på omvendt julekalender!

Hilsen Kirkens Bymisjon og IVAR – vi jobber for et samfunn der ingenting går til spille!

Illustrasjon med hvordan du deltar i omvendt julekalender. Hovedbudskap: Alt du trenger er en pappeske!


Finn fram opptil 24 ting som du ikke trenger lenger, og som andre kan ha nytte og glede av.

Legg tingene i en pappeske, ikke pakk inn gjenstandene.

Lever esken med ting til oss på IVAR, til Bruktbuå på Forus, innen 18. desember.

Tenk på at du har bidratt til at enda flere kan glede seg til jul!

Bli med på omvendt julekalender og gled noen andre! Hilsen Kirkens Bymisjon og IVAR