Ubrukt fyrverkeri leveres tilbake til forhandler

Ubrukt eller udetonert fyrverkeri inneholder eksplosiver og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Ubrukt fyrverkeriet skal leveres tilbake til forhandleren. Mange utsalgssteder av fyrverkeri kan oppfattes som midlertidige, men alle som er forhandler av fyrverkeri skal ha kompetanse på mottak og håndtering av fyrverkeriet. De skal kunne tilby en forsvarlig oppbevaring og transport videre til sikker destruksjon.

Ubrukt fyrverkeri må ikke kastes i restavfallet hjemme eller tas med på gjenvinningsstasjonene. Det kan skape farlige situasjoner for ansatte, renovatører og for alle som er innom stasjonen med avfall. 
 

Rester etter brukt fyrverkeri kastes i restavfallsbeholderen

Restene etter fyrverkeriet som ble skutt opp eller satt fyr på på nyttårsaften, kastes i restavfallsbeholderen hjemme.

Merk at det kun er brukte fyrverkerirester som kan kastes i restavfallet hjemme eller på gjenvinningsstasjonen. Udetonert eller ubrukt fyrverkeri, som ikke har vært tent opp eller som ikke ville ta fyr, må ikke kastes i restavfallet hjemme eller tas med på gjenvinningsstasjonen.
 

Juletrelys sorteres som ee-avfall

Ødelagte julelys leveres som elektrisk avfall (EE-avfall). EE-avfall er alle produkter som bruker eller leder strøm. Det skal tilbake til forhandler, eller til gjenvinningsstasjonen. Sjekk din kommune for henteordninger for EE-avfall og farlig avfall. 
 

Det er faktisk bare-bare å levere batterier riktig!

Teip polene og lever batteriene til gjenvinning

Teip polene på brukte batterier og levere de til gjenvinning så unngår du brann hjemme, i bossbiler og på avfallsmottak. I tillegg gjør du en stor innsats for miljøet!

Batterier betegnes som farlig avfall og skal alltid leveres til gjenvinning. Ingen batterier eller produkter som inneholder batterier skal kastes i dunken under kjøkkenbenken eller i den brune, sorte, grønne eller blå dunken ute.

Slik gjør du det:

  • Finn en boks til oppbevaring av batterier. Brannvesenet anbefaler en brannsikker boks med lokk,  f.eks et syltetøyglass eller metallboks. Har du farlig avfallsdunken fra kommunen din* kan du plassere boksen med batterier i denne når den er full.
  • Teip polene på batteriet du skal kaste og legg det i boksen, da sikrer du at batteriene ikke kortslutter og tar fyr.
  • Lever batteriene jevnlig til en butikk som selger batterier av samme type, eller til gjenvinningsstasjonen. Butikker som selger batterier er pliktige til å ta de i mot.
  • Større batterier/oppladbare batterier fra f.eks el-sparkesykler, el-sykler, verktøy, bil osv. leveres til gjenvinningsstasjonen eller butikken du kjøpte disse hos.