Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

Vant 10.000 kroner

Elisabeth Aase fra Bryne vant 10.000 kroner i Returkartonglotteriet.

- Dette var en kjempegod nyhet, og en veldig kjekk telefon å få, sier Aase.

Hun ble nylig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og kan nå feire en premie på 10.000 kroner. Lykkeloddet hadde hun selv laget av tomme drikkekartonger.

- Hvorfor skriver du navnet og nummeret ditt på melkekartongene?

- Jeg begynte å gjøre det fordi det er så enkelt. Det er jo ikke noe ekstra arbeid å skrive navn og nummer på når jeg allerede har brettet melkekartongene. Denne premien gir virkelig inspirasjon til å fortsette og brette, sier Aase fornøyd.

Returkartonglotteriet

Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger samtidig deltatt i Returkartonglotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. De som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier Tord Tjelflaat fra IVAR IKS.

Inspirerer andre

Vinnerloddet til Aase har inspirerte flere i vennekretsen til å begynne med det samme.

- Nå har mange jeg kjenner begynt å brette melkekartongene og skrive navn og nummer på. Det er flott at folk får se at det faktisk er noen som vinner, sier hun.

- Hva skal du bruke pengene på?

- For å si det sånn, jeg var på ferie i København da IVAR ringte og fortalte at jeg hadde vunnet. Så de pengene er nok allerede brukt opp, ler hun.

Slik fungerer lotteriet: Seks tomme og skylte drikkekartonger brettes ned i en åpen drikkekartong. Dette utgjør en ”kubbe”. Korker og lokk kan godt henge utenfor. Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på ”kubben” og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd.

Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner og 4 premier på 100 000 kroner.

 

Kartongene gjenvinnes og blir til nytt papir

  1. Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
  2. Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
  3. Papiret brukes bl.a. til nye kartonger og teknisk papir.