Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

  • IVAR>
  • Aktuelt>
  • Rydde i hagen? Lever hageavfallet ditt til oss

Rydde i hagen? Lever hageavfallet ditt til oss

Hageavfallet ditt leverer du gratis hos oss.

Hageavfallet skal ikke dumpes i naturen

Når du rydder i hagen din har du sannsynsligvis en del hageavfall som du ønsker å bli kvitt.  Hos oss er det gratis for hageeiere å kvitte seg med hageavfallet på forsvarlig og lovlig vis (husk å putt hageavfallet i gjennomsiktige sekker før du kommer så unngår du gebyr). Mange kommuner har og henteordninger for hageavfall. Sjekk hjemmesidene i din kommune å sjekk om de kan hente hageavfallet hjemme hos deg. 

Miljøfarlig

Visste du at hageplanter er den største trusselen mot biologisk mangfold?  Vanlige importerte prydplanter er vanligvis en ubetinget glede som ikke er en trussel i hagen, men når de finner veien over hagegjerdet, kan de lage trøbbel. Disse plantene kaller vi for hagerømlinger. 

I naturen kan de konkurrere ut sjeldne og truede arter, bringe med seg skadelige sopp og insekter, endre jordsmonnet og overta store arealer. 

Kjenn din hage

Lurer du på om du har en hagerømling i din hage? Eller skal du plante nytt og prøve å unngå disse? Se oversikten over forbudte planter og les om hageeiers ansvar på Hageselskapet sine nettsider:  http://www.hageselskapet.no/hagestoff/forbudte-planter/

Levèr hageavfallet ditt til oss på Forus eller Sele

På gjenvinninsstasjonen Forus og Sele kan du levere hageavfallet ditt gratis. Vi gjør hageavfall og matavfall om til miljøvennlig kompostjord som bidrar til å tilføre jorden nyttige næringsstoffer og gode mirkoorganismer, istedenfor å sette miljøet i fare. Kompostjorden vil snart være til salgs på gjenvinningsstasjonene på Forus og Sele.

Hageavfall er: greiner, hekk, løv, plengress, ugress, blomster, juletrær. 

Stein, grus, sand, jord og leire sorterer under urene masser og skal ikke blandes med hageavfallet.

 

Kilder:

Fylkesmannen i Rogaland

Det Norske Hageselskap