- Det er ingen grunn til å være skeptisk mer – anlegget vårt på Forus fungerer fantastisk!, fastslår administrerende direktør i IVAR, Ingrid Nordbø.   

På ettersorteringsanlegget på Forus, ofte kalt ESA, er det flere kilometer med sorteringsbånd som tar seg av restavfallet ditt etter renovatørene har hentet det. Søppelposene åpnes, innholdet skilles fra hverandre, store ting deles i mindre biter, før plasten scannes av et såkalt nærinfrarødt lys.

Deretter kan plasten sorteres i flere forskjellige kvaliteter.

Det som vi forbrukere kanskje ikke tror er plast, eller ikke ville kildesortert fordi vi tror det er for dårlig, tar maskinene hånd om. De ulike plasttypene sendes deretter til ulik gjenvinning, og vil bli nye produkter.

Tall i kilo

Når innbyggerne selv sorterte plasten, lå vi på rundt 9 kilo utsortert plast per innbygger.

I dag gjør ettersorteringsanlegget på Forus at IVAR er best i landet på plastsortering. I 2021 ble det sortert ut totalt 27,9 kilo plast per innbygger, hvor 2,3 kilo av disse er den plasten som innbyggere selv har levert til en gjenvinningsstasjon og kastet i plastavfallskontainer.

Med 350.000 innbyggere i IVAR-kommunene, utgjør 27,9 kilo per innbygger en enorm mengde plast som får nytt liv.

Til sammenligning sorterer Trondheim ut 8 kilo plast per innbygger, Bergen 6,5 kilo og Oslo 5,5 kilo plast.

Vår administrerende direktør Ingrid Nordbø og fagansvarlig Rudolf Meissner fortalte om ettersorteringsanlegget på distriktsnyhetene hos NRK Rogaland tirsdag 25. januar. Gikk du glipp av innslaget, kan du se det her.

Innsamlet plast etter sortering