Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

- Nå er det vår tur!

Bente Vigre Stokka og Thomas Johan Stokka fra Stavanger ble trukket ut som vinnere i kartonglotteriet i andre kvartal 2014.

- Vi har skylt, brettet og stappet kartonger siden resirkuleringa begynte, og vi har passet på å skrive navn på kartongkubbene. Jeg hr sagt mange ganger, at nå er det min tur, smiler, Bente Vigre Stokka.

Hun er ikke i tvil om at hun skal fortsette å gjenvinne drikkekartonger, og pengene har paret også en plan for:

- Døtrene våre skal få en tusenlapp hver, og så blir det kanskje ei reise.

Returkartonglotteriet, adminstrert av Grønt Punkt Norge, stiller med pengepremier, mens IVAR står for trekningen i de kommunen vi har renovasjons-ansvar for. Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger (og husker på å skrive navn og telefonnummer på kartongkubben) deltatt i Returkartonglotteriet. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. I andre kvartal i år ble det trukket to vinnere i vårt distrikt, som fikk 10 000 kroner hver. 
 
Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Gjenvinning er også med på å senke avgiften som er lagt på emballasjen, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

Slik fungerer Returkartonglotteriet

  • Alle kan delta og vinne i lotteriet; privatpersoner eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og liknende.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner og 4 premier på 100 000 kroner.
  • Seks tomme og skylte drikkekartonger brettes ned i en åpen drikkekartong. Dette blir en ”kubbe”. Korker og lokk kan godt henge utenfor. For skolemelkskartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.
  • Deltaker skriver navn og telefonnummer på ”kubben” og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd.
  • Kubber trekkes på 85 forskjellige steder spredt over hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber, avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene går videre til nasjonal trekning.