Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

Kaster metervis med julepapir

Hvert år kjøper vi rundt 60.000 kilometer med julepapir. Nå er jula over, og papiret skal bort sammen med restavfallet.

Det skriver Stavanger Aftenblad. 

De skriver:

"Jula er over, og mange har allerede rukket å rydde etter feiringen. Det betyr tonnevis av brukt julepapir, merkelapper og pyntebånd. Containerne er merket med «julepapir» og oppi skimtes papir fra jula i alle mulige farger og mønster.

Hvert år kjøper nordmenn rundt 60.000 kilometer med julepapir, viste en gjennomgang fra Fremtiden i våre hender for noen år siden. Det tilsvarer rundt 54 ganger tur-retur Stavanger-Oslo langs Sørlandet.

Når hver av oss har åpnet julegavene etter jul ligger det altså 11 meter med julepapir igjen, som stort sett kastes. Med rundt 470.000 innbyggere i Rogaland betyr det at vi her har over 5000 kilometer med julepapir som vi må kvitte oss med.

På gjenvinningstasjonen på Forus står de klare til å motta papiret som har vært i bruk.

Foto: Jan Ingemundsen/Stavanger Aftenblad.
 

Ble til papp før

Containerne er merket «julepapir», men sannheten er at dette er vanlig restavfall. 

Julepapiret skal nemlig til gjenvinning via nettopp restavfallet. Men slik har det ikke alltid vært.

– Papirinnsamling begynte på 90-tallet. Da hadde vi en avtale om at julepapir kunne gå i papirdunken, og noe gikk til Fretex som det også gjør i dag. Vi sorterte da ut julepapiret og sendte det til pappfabrikken Peterson i Moss, forteller Tord Tjelflaat, assisterende avdelingsleder i IVAR.

Fabrikken laget nye pappesker av julepapiret frem til rundt år 2000.

– Da var en mossing i Stavanger som så at venner sorterte julepapiret for seg, slik gjorde de ikke i Moss, til tross for at de hadde en papirfabrikk. Han gikk da til en lokalavis i Moss og fortalte historien. Etter det fikk vi streng beskjed om å slutte med ordningen, sier Tjelflaat.

Han forklarer at pappfabrikken kunne lage papp med kvalitet med litt julepapir, men om hele Moss og resten av Norges julepapir skulle brukes, ville pappen bli dårligere. Fabrikken ble forøvrig lagt ned for fire år siden.
 

Mye stoffer i

Siden pappfabrikken ikke ville ta imot julepapiret, måtte gjenvinninstasjonen på Forus gjøre som de fleste andre steder i Norge, be folk om å kaste det i restavfallet.

– Og for alle del, ikke brenn papiret i ovnen. Det forurenser, varmer dårlig og kan føre til pipebrann, er oppfordringen fra IVAR.

Julepapiret må i restavfallet da det er dårlig til papp.

– Når de lager julepapir bruker de et tynt papir av dårlig kvalitet, så legger de på kinesisk leire slik at den blir glatt og fin. På toppen har de mye fargestoffer derpå, sier Tjelflaat.

Julepapiret har korte fibrer og ofte mye glitter på. Ifølge Tjelflaat kan pare halvparten av julepapiret være fra papir.

– Kunne en ikke ha laget nytt julepapir av det gamle julepapiret?

– Da må en sortere det ut for seg selv, det ville vært en ganske stor jobb, det er ikke slik papirfabrikkene jobber, sier Tjelflaat.
 

100 sekker til dagen

På Forus mottar de julepapir fra juletidene og helt frem til påske, kan arbeiderne fortelle.

– I disse tider er det mange som kommer med julepapir. Det er kanskje 100 til dagen, sier Jan Arild Rasmussen.

Audun Roalkvam, avdelingsleder for gjenvinningstasjonen nikker enig. Det er mange som kaster søppel som gjerne har med seg en sekk eller to til Forus.

Julepapiret brennes sammen med restavfallet og blir til nye bleier, tannbørster, kulepenner eller klær.
 

Vær kreativ neste gang

– Julepapiret går dessverre i restavfallet, ja. En god idé hadde vært å tenke annerledes med innpakning. Være kreativ med å bruke det en har hjemme istedenfor å kjøpe nytt. Jo flere som kjøper julepapir, jo mer må de produsere, sier Håkon Fossmark i Naturvernforbudet i Rogaland.

Men sitter en nå igjen med mye julepapir, bør en se om det er noe som kan brukes igjen.

– I dag er det dessverre vanvittig billig med julepapir, så det er få som tar vare på det på grunn av kvaliteten. Det er veldig tynt.

Han oppfordrer folk til å bruke avispapir, en pose en har liggende eller lignende som en kan pynte til bursdager eller andre anledninger der en gir gaver."