IVAR har signert klimakontrakt med Stavanger kommune
IVAR IKS og flere andre store samfunns- og næringsaktører går sammen med Stavanger kommune for å gjøre byen klimanøytral innen 2030.
Denne uken ble den første klimakontrakten mellom Stavanger kommune og partnere og støttespillere signert.
- IVAR bidrar hver dag til at eierne våre kan nå sine klimamål. Når vår største eier, Stavanger kommune, kraftsamler byområdet for at vi skal bli én av Europas 100 første klimanøytrale byer, er det en selvfølge at IVAR stiller opp. Våre bidrag innenfor avløp, gjenvinning og energiproduksjon er veldig viktige for at regionen skal komme i mål med klimaomstillingen, sier Ingrid Nordbø, administrerende direktør i IVAR IKS.
IVAR IKS er med, Lyse er med, Rogaland fylkeskommune er med. Det er også UiS, Stavangerregionen Havn, Simon Møkster Shipping, Worley Rosenberg, Stavanger Turistforening, Felleskjøpet Rogaland og Agder, Renovasjonen IKS og Nordic Edge.
– Dette er et stort og viktig skritt i rett retning. For å nå klimamålet vi har satt oss, må vi være alt annet enn nøytrale. Vi er heldige som har sterke aktører med oss som tar samfunnsutfordringene på alvor og velger å stå sammen med oss i dette viktige arbeidet. Klimanøytralitet er noe vi kun kan oppnå hvis vi jobber sammen, sier fungerende ordfører Henrik Halleland.
Adminstrerende direktør Ingrid Nordbø i IVAR IKS og fungerende stavangerordfører Henrik Halleland signerer klimaavtalen.
Slik skal klimamålet nås
Stavanger er sammen med Oslo og Trondheim en av 112 byer i Europa som skal vise veien mot klimanøytralitet gjennom EU-prosjektet Mission Cities. EUs krav er at byene som deltar i samfunnsoppdraget må ha som mål å kutte minst 80 prosent av egne utslipp innen 2030. Det samsvarer med klimamålet vedtatt i Stavangers klima- og miljøplan 2018-2030.
Byene skal lage en klimakontrakt som viser hvordan de skal nå målet. Kontrakten er i tre deler; en del med forpliktelser, en handlingsdel og en investeringsplan. Torsdag denne uken samlet fungerende ordfører Henrik Halleland representanter fra flere store samfunns- og næringsaktører til signering av den aller første klimakontrakten for partnere og støttespillere.
Underskrivere av klimakontrakten forplikter seg til å hjelpe byen med å oppnå klimanøytralitet innen 2030, men er ikke juridisk bindende. Klimakontrakten skisserer hvilke endringer vi i fellesskap er enige om å gjøre, hva det vil koste og hvem som gjør hva i omstillingsarbeidet.
Tiltakene er rettet inn mot seks områder: veitransport og mobilitet, bygg og anlegg, jordbruk, avfall og sirkulærøkonomi, energisystemer og sjøtransport. Tiltak rettet mot veitrafikk og sjøtrafikk gir mest utslippskutt, dette er også der Stavanger har de største utslippskildene sine.
Da kontrakten ble signert i Stavanger konserthus var R:Elsk, IVARs nye kjøpesenter for brukte ting, vist fram som et av tiltakene og "åstedene" for samarbeidet som foregår for å nå klimamålene.
Sterk lokal støtte
I tillegg til partnerne som signerte på klimakontrakten møtte flere aktører fra lokalt næringsliv opp for å signere støtteerklæringer. De er ikke med i klimakontrakten med direkte tiltak inn i denne omgang, men ønsker å støtte opp om klimamålet og setter egne konkrete og ambisiøse mål for bærekraft.
Disse har signert støtteerklæringen: Forus Næringspark, Stavanger utvikling, Backe Rogaland, Rogaland teater, Gladmat AS, Innovation Dock, Arda Energy, Grønn by, Maritime Cleantech, Basegruppen, Region Stavanger, Aldente, Viking, D2 Productions og Faber Bygg.
I tillegg har Kommunal- og distriktsdepartementet, på vegne av Staten Norge, NorSea Group, Rødne, Grieg Seafood, Smedvig Eiendom, Nysnø, Stavanger sentrum, Rogaland-Stavanger Taxi, Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Energy Transition Norway, Ostehuset, Blue Planet, Laerdal Medical, Lauvsnes Gartneri, Finnøy betong, NHO, Rødne og Skretting allerede signert støtteerklæringer. Flere nye aktører vil komme til frem mot 2030.
Veien videre til klimanøytralitet
Klimakontrakten blir levert til EU i løpet av september 2024. Godkjenner EU klimakontrakten, får Stavanger status som en «Mission Label - City». Dette gir Stavanger fordeler hvis det søkes om forsknings- og prosjektmidler fra EU, og vil kunne gjøre Stavanger til en attraktiv partner for andre søkere.
– Selv om klimakontrakten er levert, så er arbeidet med å nå klimamålet langt i fra ferdig. Klimakontraken er en prosess for å finne veien til lavutslippsamfunnet. Det er nå den virkelige jobben starter. Vi må gjennomføre det vi har sagt og arbeide sammen med andre offentlige aktører, næringsliv og innbyggere for å finne flere måter å kutte utslipp på, sier kommunedirektør i Stavanger, Per Kristian Vareide.
Kilde: https://www.stavanger.kommune.no/nyheter/klimakontrakten-er-signert/