Et lokalt eksempel på produkter som blir skapt av gjenvunnet plast fra IVARs ettersorteringsanlegg er disse flotte avfallsdunkene. Plastinor, som holder til Kragerø, benytter såkalte flakes fra oss og produserer fine og fargerike søppelbøtter.

Flakes blir produsert av harde plastprodukter som du kaster i restavfallet. Det blir vasket og kvernet opp og blir små flak i ulike farger.

Søppelbøttene består av minimum 90 prosent gjenvunnet plastsøppel, hvor rundt 50 prosent stammer fra husholdningsavfall sortert ut fra husstander i IVAR-kommunene. Den resterende plasten kommer fra industriavfall.

Martin Eikeland fra Plastinor besøkte nylig ettersorteringsanlegget på Forus for å se hvordan plasten han og hans kolleger benytter til søppelbøttene blir sortert ut før de blir omgjort til flakes.

- Vi støper søppelbøttene i rotasjonsformer og fyller deretter i plastmassen. Plastflakene fra IVAR er det som skaper de fargerike spettene i designet, og gjør hver enkel søppelbøtte helt unik i fargesammensetningen. Frem til nå har en rekke kommuner og bedrifter kjøpt inn søppelbøtter fra Plastinor, men vi har tid til enda flere bestillinger, forteller Martin Eikeland.

Søppelbøttene kan nå også produseres i 100 prosent gjenvunnet plast.

Plastavfallet tilbake til nærområdet

Flere lokale aktører og organisasjoner har gått til innkjøp av søppelbøttene med IVAR-plast. Randaberg kommune har allerede plassert ut søppelbøtter både på torget og ved bussholdeplassen. MENY-kjeden er også en stor aktør som har bestilt inn søppelbøttene med eget design til sine butikker.

MENY-butikken på Stadionparken i Stavanger var en av de første MENY-butikkene som fikk plassert ut de nye søppelbøttene.

- MENY-kjeden har bærekraft på dagsorden hele tiden, og vi har som mål å bli klimanøytrale innen 2030. Å kjøpe inn nyttige produkter av gjenvunnet plast er derfor et supert tiltak. At plasten som brukes i disse søppelbøttene er samlet inn i nærområdet, gjør det ekstra kjekt, forteller Stine Fiskå, kjøpmann på MENY Stadionparken.

Plastflakene som benyttes i søppelbøttene stammer ofte fra sjampoflasker, ketsjuplasker og lignende hardplast. Om plasten i akkurat disse søppelbøttene opprinnelig har stått i hyllene som nye produkter hos MENY Stadionparken tidligere, er umulig å vite. Men at det er en innbygger i IVAR-regionen som har kastet den i restavfallet og at det er utsortert på ettersorteringsanlegget på Forus – det vet vi med sikkerhet.

Resirkulert søppelbøtte. Foto Randaberg kommune
Søppelbøttene består av rundt 50 prosent plastavfall som er samlet inn i IVAR-kommunene.
Foto: Randaberg kommune

Fra søppel til søppel
Randaberg kommune er en av de lokale IVAR-kommunene som har kjøpt inn søppelbøtter. Foto: Randaberg kommune

Flakes fra ettersorteringsanlegget
Ferdigvaskede flak, også kalt flakes, er materialet Plastinor bruker til søppelbøttene.

Meny sine nye resirkulerte søppelbøtter
Kjøpmann Stine Fiskå ved Meny Stadionparken var den første MENY-butikken som mottok de nyinnkjøpte søppelbøttene fra Plastinor. 

Omvisning på ettersorteringsanlegget
Martin fra Plastinor får omvisning på ettersorteringsanlegget for å se hvordan plasten han og hans kolleger bruker blir sortert og omgjort til flakes.