Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

  • IVAR>
  • Aktuelt>
  • Hjelmeland først ut med smart vannmåler

Hjelmeland først ut med smart vannmåler

I oktober tester IVAR og Westcontrol ut smarte vannmålere med NB-IoT hos 150 husstander i Hjelmeland.

Prosjektleder Therese Nordbø hos Westcontrol holder nøkkelen i prosjektet, en NB-IoT modul.

De siste årene har det skjedd en endring i vannbransjen i Norge. Flere og flere kommuner har satt krav til vannmålere i hus og næringsbygg for å få nøyaktig avlesning og rapportering av vannforbruk, samt oppdage lekkasjer i ledningsnettet.

Westcontrol har sammen med IVAR IKS og Telia Norge jobbet sammen om en helt ny tekologi som viser hvor mye vann hvert hus bruker - i sanntid.

Som en AMS-strømmåler

Teknologien som nå skal testes ut på Hjelmeland er utviklet på Tau av Westcontrol som har laget en avlesningenhet som kan kobles på eksisterende vannmålere og sende inn målerstanden trådløst.

Ingar Bergeland hos Westcontrol sier til Teknisk ukeblad at teknologien kan være med på å løse noen av vannbransjens store utfordringer. Den nye teknologien vil gi kommunene muligheten for å finne lekkasje hurtig, få ledningnettet til å fungere bedre og kan gjør at store utbygginger av infrastruktur kan utsettes.

Kan varsle om toalett som lekker

Øystein Håvarstein hos IVAR IKS har stor tro på prosjektet. Med de nye smarte vannmålerene kan vi lage bedre modeller for ledningnettet og se hvor svake punkter er. En vil foreksempel kunne varsle abonnenter om lekkasjer som kan bli kostbare, basert på oversikt over nattforbruk av vann.

IVAR har lenge lett etter løsninger for automatisk avlesing av vannmålere og mener noe av det positive er at den kan kobles på eksisterende målere. I dag må du gjerne velge mellom målerne fra samme leverandør og velge deres infrastruktur og programvare for å få automatisk avlesning, det trenger du ikke med den nye teknologien vi nå tester ut på Hjelmeland sier Håvarstein til Teknisk Ukeblad.

Er du interessert i vannmåler? - kontakt kommunen du bor i for mer informasjon.

Les pressemeldingen fra Westcontrol, IVAR IKS og Telia Norge her

Les hele saken i Teknisk ukeblad "smarte vannmålere"