Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

Helga (72) vant 10.000 kroner

Helga Røisland har brettet melkekartongene sine i over 18 år. I dag vant hun 10.000 kroner.

- Dette beviser at det lønner seg å være miljøbevisst, sier den muntre 72- åringen.

Lykkeloddet hadde han selv laget av tomme drikkekartonger. Hun har brettet melkekartongene i mange, mange år og skriver alltid navn og nummer på kartongene.

- Det har blitt en vanesak. Jeg forventer aldri å vinne, men det var en svært hyggelig telefon jeg fikk fra IVAR. Mannen min var helt sikker på at det var en tulletelefon, sier hun.

Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger samtidig deltatt i Returkartonglotteriet. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Denne gangen var det Helga Røisland som vant 10.000 kroner.

Det var IVAR som trakk ut den heldige vinneren blant alle kartongloddene som var kommet inn.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. De som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier Hege Olsen Bru fra IVAR IKS.

Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger.

Dette er Returkartonglotteriet

  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og liknende.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner og 4 premier på 100 000 kroner.
  • Seks tomme og skylte drikkekartonger brettes ned i en åpen drikkekartong. Dette utgjør en ”kubbe”. Korker og lokk kan godt henge utenfor. For skolemelkskartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.
  • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på ”kubben” og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd.
  • Kubber trekkes på 85 forskjellige trekkesteder spredd over hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene går videre til nasjonal trekning.

Visste du at…

  • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker
  • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier
  • Papiret brukes blant annet til nye kartonger.
  • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er så høy gjenvinningsgrad som mulig for på denne måten å redusere miljøavgiften.