Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

Bygger gigantisk søppelanlegg

"I 2018 står IVARs gigantiske søppelsorteringsanlegg klart på Forus" skriver Sandnesposten.

De skriver:

Anlegget, som koster 600 millioner kroner å bygge, blir ett av to i Norge som håndterer søppel på den måten, ifølge Nidunn Sandvik som er IVARs prosjektansvarlige for det kommende anlegget.

Grunnarbeidet på tomten som ligger like ved IVARs gjenvinningsstasjon startet i vinter. Konstruksjonsarbeidet på selve anlegget startet i april.

Som navnet tilsier, skal søppelsorteringsanlegget sortere søppel fra husholdninger i regionen, før det gjenvinnes og blir til nye ting.

- Søppelbilene kommer kjørende med avfall fra sine henteruter, tømmer laster i mottaket, og derfra sorteres søppel fra husholdningene over flere transportbånd på til sammen over 2000 meter. På ferden gjennom båndet skal maskiner og infrarøde stråler (NIR) først sortere ut plast, metall og papir, før resten går til forbrenningsanlegget, forteller Sandvik.

Kildesortering

Da trenger du kanskje ikke kildesortere søppelet ditt, tenker du? Jo da, det må du fortsatt, men ikke på helt samme måte som i dag.

Forskjellen blir at metallemballasjen, som i dag leveres på returpunkter rundt i distriktet, skal nå legges i restavfallet. Plast kan også leveres i restavfallet. Hver kommune kan likevel velge å ha ulike ordninger for plastinnsamling. Papir og mat-/bioavfall skal kildesorteres på samme måte som det blir gjort i dag. Det vil bli gitt ut mer informasjon til innbyggerne før oppstart.

- Mer skal i den grå/svarte dunken, sier Sandvik.

IVARs anlegg på Forus planlegges for ufattelige 66.000 tonn restavfall og 23.000 tonn papiravfall årlig. Med en stadig økende befolkning i regionen er det viktig å ruste seg for framtidig søppelhåndtering.