Det er nå 20 år siden mange innbyggere i regionen vår ikke lenger måtte kjøre helt til Sele for å levere avfall. 

- Hiv det på Sele! 

Med åpningen av Forus gjenvinningsstasjon i oktober 2004 slapp mange innbyggere på Nord-Jæren å kjøre med fullstappede biler og tilhengere til Sele gjenvinningsstasjon sør i Sola kommune.  

Det tidligere avfallsdeponiet ut mot Nordsjøen hadde siden 1982 tatt seg av regionens avfall, men det det var først på 1990-tallet at vi i Norge virkelig begynte å ta bedre vare på ressursene i avfallet vårt, og ikke bare grave det ned i deponier.  

- Sele avfallsdeponi og senere gjenvinningsstasjon var i mange år hele regionens sted å bli levere avfallet som ikke ble hentet hjemme. Men IVAR så at det var et stort behov for en sentralt plassert gjenvinningsstasjon på Nord-Jæren, som både var moderne og brukervennlig, sier Audun Roalkvam, fagansvarlig for gjenvinning i IVAR IKS.  
 
På Sele gjenvinningsstasjon var kapasiteten sprengt og folk risikerte å stå å stå i lange bilkøer, særlig på lørdagene. På Forus gjenvinningsstasjon kom effektiv avfallsgjenvinning og ressursutnyttelse nærmere der folk flest bor.   

«Alle» har vært på Forus gjenvinningsstasjon  

Veldig mange av oss har besøkt gjenvinningsstasjonen på Forus med varebilen og tilhengeren full av gamle terrassebord, møbler, hageavfall og elektronikk som ikke virker.  

I løpet av åpningen for 20 år siden har hele 2,8 millioner besøkende vært innom og levert avfall til ombruk og gjenvinning på Forus gjenvinningsstasjon, uten alvorlige personskader.  
 

Graf som viser utviklingen i besøkstall på Forus gjenvinningsstasjon fra 2004 til 2023. Totalt 2,8 millioner besøkende.

Antall besøkende på Forus gjenvinningsstasjon gjennom årene

 

Graf som viser mottatte mengder avfall på Forus gjenvinningsstasjon fra 2004. Totalt er det levert 529 418 tonn til gjenvinning og ombruk på Forus gjenvinningsstasjon.

Totalt er det levert 529 418 tonn til gjenvinning og ombruk på Forus gjenvinningsstasjon.

Sammen er vi i norgestoppen i sortering 

I 2023 ble bare 14 % av de 32 000 tonnene med avfall som var blitt levert inn til Forus gjenvinningsstasjon behandlet som blandet restavfall. Dermed oppnådde IVAR – og innbyggerne i regionen – en utsorteringsgrad på hele 86 %.  

IVAR er dermed blant de selskapene i Norge som har best sorteringsgrad på gjenvinningsstasjon. Utsorterte materialer blir til verdifulle råvarer for nye produkter i det sirkulære kretsløpet, i tråd med IVARs visjon: Et samfunn der ingenting går til spille.  

På Forus gjenvinningsstasjon gikk hele 60 % av det mottatte avfallet til materialgjenvinning i 2023. Det er et solid bidrag til oppnåelsen av de nasjonale klima- og miljømålene, som nettopp er 60 % materialgjenvinning innen 2030. 
 
Samtidig har IVAR IKS og Forus gjenvinningsstasjon bidratt til at veldig mange ting som skulle kastes i stedet har gått til ombruk. Bruktbuå på Forus ble en så stor suksess at ombruksbutikken nå har blitt til det 3 200 kvadratmeter store kjøpesenteret R:Elsk på Lura. Det første du møter på gjenvinningsstasjonen i Forusbeen 200 er nå R:Elsk ombruksmottak. Har du brukbare gjenstander med deg, er det fint at du stopper her først, før du eventuelt kjører inn på gjenvinningsstasjonen. Ombruksveilederne på gjenvinningsstasjonen og på R:Elsk mottak er klare til å ta imot tingene som andre kan ha nytte og glede av. 

IVAR planlegger en enda mer moderne gjenvinningsstasjon 

Med nesten 200.000 årlig besøkende nærmer kapasiteten på Forus gjenvinningsstasjon seg taket. Samtidig planlegges det et karbonfangstanlegg og utvidelse av forbrenningsanlegg til Forus Energigjenvinning, der gjenvinningsstasjonen ligger i dag. Derfor jobber IVAR nå med planer om en ny og enda mer moderne gjenvinningsstasjon på andre siden av Forusbeen.   
 
- En eventuell ny stasjon vil bli en ny og moderne variant av dagens gjenvinningsstasjoner, med digitale løsninger og ikke minst et stort fokus på ombruk. Da kan anlegget tilrettelegges på en enda bedre og brukervennlig måte, slik at de aller fleste ombruksverdige gjenstandene kan få et nytt, ressursvennlig liv, sier Anita Austigard, overingeniør i avdeling Gjenvinning i IVAR IKS.   

Visste du at? 

  • Det du betaler for å besøke IVARs gjenvinningsstasjoner dekker på langt nær de faktiske kostnadene for mottak og behandling av avfallet du leverer.  
  • Bare en del av kostnadene blir dekket gjennom privatkunders egenandel, resten dekkes via kommunenes generelle renovasjonsgebyrer.  
  • IVAR prøver hele tiden å holde prisene lavest mulig slik at innbyggerne ikke skal bli fristet til å kaste avfall i naturen, eller brenne det i hagen. 
  • IVAR og våre eierkommuner driver flere gjenvinningsstasjoner i regionen, den største er IVAR gjenvinningsstasjon Forus.  
  • Det er kun private husholdninger og mindre foretak som kan levere avfall til gjenvinningsstasjonene våre. 
  • Alt avfall som leveres til gjenvinningsstasjonene skal sorteres. På stasjonen leveres avfallet i følgende kategorier: Papir, papp, plast, isopor, metaller, tre, MDF, impregnert tre, tøy og tekstiler, glass- og metallemballasje, bildekk, bilbatterier, farlig avfall (husk original emballasje), hageavfall, stein, grus, jord, hvitevarer, elektrisk avfall og pcb-vinduer. Keramikk, porselen, glass (vaser, drikkeglass, fat ol.) og gips sorteres hver for seg.