Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

Gjenvinningsstasjoner

IVAR og IVARs eierkommuner driver flere gjenvinningsstasjoner i regionen. Den største er IVAR gjenvinningsstasjon Forus.

 

Les mer
Gjenvinning

Kommunene samler inn avfallet fra husholdningene. IVAR har ansvar for en forsvarlig behandling av avfallet gjennom avtaler med gjenvinningsbedrifter. I 2016 kastet husholdningene i IVAR-regionen over 132.000 tonn avfall. Dette er ca. 415 kg for hver innbygger.

Les mer
Priser
Les mer
Byttebuå

Det du ikke trenger kan andre ha bruk for. Og omvendt.

I stedet for å kaste brukbare ting i containerne på gjenvinningsstasjonen, kan du sette dem fra deg i Byttebuå. Da kan du glede noen andre med dem, og samtidig gjøre en innsats for miljøet. Dersom du finner noe du selv har bruk for, kan du ta det med deg helt gratis.
Les mer
Sorteringsguide på gjenvinningsstasjoner

Hva kan leveres
Avfall som leveres til gjenvinningsstasjonen skal være sortert. På stasjonen forventes det at avfallet leveres i følgende kategorier:

Papir, papp, plast, isopor, metaller, rent trevirke, impregnert trevirke, tøy og tekstiler, glass- og metallemballasje, bildekk, bilbatterier, farlig avfall (husk original emballasje), hageavfall, stein, grus, jord, hvitevarer, elektrisk avfall og pcb-vinduer. Keramikk, porselen, glass (vaser, drikkeglass, fat ol.) og gips sorteres hver for seg.

Når disse avfallstypene er levert på rett plass på gjenvinningsstasjonen, kan resten kastes i restavfallet.

Vi kan ta imot lastebiler inntil 3,5 tonn. Traktorer er ikke tillatt.

Guide for kildesortering hjemme finner du på kommunenes nettside.

- Her finner du en detaljert avfallsguide!

Sjekk hva som kan kastes hvor på sortere.no

 

Asbest
Både Forus og Sele gjenvinningsstasjon tar i mot asbest fra privatpersoner, og dette er gratis å levere. All asbest må være helt innpakket i plast og godt teipet (se bildet) , slik at væte ikke kan komme til. Asbestpakkene kan legges på palle, avhengig av mengden som ønskes levert. Vi kan hjelpe til med å laste av med truck.

 

Større gjenstander

Tilhenger

Sorteres som jern og metaller.

Tilhengere under 6m kan leveres til gjenvinningsstasjonen. Tilhengere kan også leveres til skraphandlere.

Det du tar med deg til en gjenvinningsstasjon som består av mer enn 50 % prosent metall, skal kastes i containeren for jern og metaller. Eksempelvis kan kontorpulter, kontorstoler og stresslesser inneholde mer enn 50% metall.

 

Båt

Sorteres som tre, metall eller restavfall avhengig av båttype.
Vi tar imot fritidsbåter på gjenvinningsstasjonene dersom de er mindre enn  20 fot. Båtene må leveres uten motor, evt. påhengsmotor må være tom for drivstoff.

For trebåter større enn 20 fot, ta kontakt med Hogstad komposteringsanlegg på 51 97 37 70.
For øvrig henvises det til andre aktører i markedet.

 

Campingbil

Sorteres som bilvrak.
Leveres til bilopphugging.

 

Campingvogn

Kan leveres til private avfallsaktører i markedet.  
Ta kontakt med mottak, vi kan ikke garantere mottak til enhver tid.

Tips til private aktører i markedet:
Avfallsaktører: Franzefoss gjenvinning, Norsk Gjenvinning, Ragn- Sells, Westco Miljø.
Skraphandlere (metall): G. Bøe & Co, Hermod Teigen, Lindås T. & Sønn, Norscrap, Sar Metall, Stena Recycling.

 

Oljetank

Sorteres som metall
Kan leveres til gjenvinningsstasjonen så lenge den er tømt for innhold.

 

Moped/motorsykkel

Sorteres som metall.
Må være tom for drivstoff.

 

 

 

Les mer
Kompostering

IVAR komposteringsanlegg Hogstad i Sandnes kommune er Norges største og et av Europas mest moderne komposteringsanlegg. IVAR eier og driver anlegget, som årlig skal kompostere om lag 28 000 tonn mat- og hageavfall fra de 280 000 innbyggerne i Jærregionen.  Resultatet av prosessen blir mellom 9-10 tusen tonn næringsrik kompost.

Les mer
Forus energigjenvinning

Forus Energigjenvinning er ei miljøbedrift som gjenvinner energi fra avfall.

Les mer

Hver dag tar vi i IVAR imot små og store skatter på gjenvinningsstasjonene våre. En full container med glasskår blir nye, vakre drikkeglass eller praktiske flasker og syltetøyglass. Det kaotiske innholdet i plastcontaineren blir til ryggsekker, fleeceklær og ny plastemballasje - eller til og med til undertøy, møbler eller takpanner!

Slik kan vi fortsette bortover rekka med containere på gjenvinningsstasjonene. Det som er søppel for deg, er ressurser vi sørger for kommer inn i produksjon igjen.

I Byttebua på Forus kan alle finne skatter. Kjøkkenutstyr, sykler, pyntegjenstander, bøker og leker - ting den ene er ferdig med men ikke har slitt ut, kan den andre ha god bruk for. Kom og se selv!

Les mer