Pil venstrePil høyreDekor, prikker

Du er her:

Gjenvinningsstasjoner

IVAR og IVARs eierkommuner driver flere gjenvinningsstasjoner i regionen. Den største er IVAR gjenvinningsstasjon Forus.

 

Les mer
Gjenvinning

Kommunene samler inn avfallet fra husholdningene. IVAR har ansvar for en forsvarlig behandling av avfallet gjennom avtaler med gjenvinningsbedrifter. I 2016 kastet husholdningene i IVAR-regionen over 132.000 tonn avfall. Dette er ca. 415 kg for hver innbygger.

Les mer
Priser
Les mer
Byttebuå

Det du ikke trenger kan andre ha bruk for. Og omvendt.

I stedet for å kaste brukbare ting i containerne på gjenvinningsstasjonen, kan du sette dem fra deg i Byttebuå. Da kan du glede noen andre med dem, og samtidig gjøre en innsats for miljøet. Dersom du finner noe du selv har bruk for, kan du ta det med deg helt gratis.
Byttebuå er det første du møter på når du kommer til Gjenvinningsstasjonen på Forus. Her kan du sette fra deg brukbare gjenstander før du kjører inn på stasjonen.
Les mer
Sorteringsguide på gjenvinningsstasjoner

Hva kan leveres

Avfall som leveres til gjenvinningsstasjonen skal være sortert. På stasjonen forventes det at avfallet leveres i følgende kategorier:

Papir, papp, plast, isopor, metaller, rent trevirke, impregnert trevirke, tøy og tekstiler, glass- og metallemballasje, bildekk, bilbatterier, farlig avfall (husk original emballasje), hageavfall, stein, grus, jord, hvitevarer, elektrisk avfall og pcb-vinduer. Keramikk, porselen, glass (vaser, drikkeglass, fat ol.) og gips sorteres hver for seg.

Når disse avfallstypene er levert på rett plass på gjenvinningsstasjonen, kan resten kastes i restavfallet.

Vi kan ta imot lastebiler inntil 3,5 tonn. Traktorer er ikke tillatt.

Guide for kildesortering hjemme finner du på kommunenes nettside.

Sjekk hva som kan kastes hvor på sortere.no

 

Asbest

 


Både Forus og Sele gjenvinningsstasjon tar i mot asbest fra privatpersoner, dette er gratis å levere. All asbest skal pakkes i to lag byggplast 0,2 mm, eller godkjent Bigbag-sekker for asbest (Se bildet). Mer informasjon om håndtering av asbest finner du hos Miljødirektoratet.

Både mindre og større mengder:

1. Asbestavfallet skal være stablet på pall (makshøyde på pallen 1 meter)

2. Stabelen skal være pakket inn i 2 lag plast av typen "bygningsplast" 0,2 mm, eller godkjent Bigbag-sekker for asbest. Plasten skal være rundt stabelen, også under.

3. Alle skjøter og bretter skal være tapet med sterk tape.

4. Merkes tydelig med "Asbest".

5. På område spesielt avsatt for dette vil vi være behjelpelig med å løfte pallen av med vår gaffeltruck/hjullaster (Avtales på forhånd).

Vi ber om forståese for at vi ønsker å sikre våre ansatte mot risiko for helseskade som følge av eksponering av asbeststøv - og ber at våre regler overholdes.

 

Større gjenstander

Tilhenger

Sorteres som jern og metaller.

Tilhengere under 6m kan leveres til gjenvinningsstasjonen. Tilhengere kan også leveres til skraphandlere.

Det du tar med deg til en gjenvinningsstasjon som består av mer enn 50 % prosent metall, skal kastes i containeren for jern og metaller. Eksempelvis kan kontorpulter, kontorstoler og stresslesser inneholde mer enn 50% metall.

 

Båt

Sorteres som tre, metall eller restavfall avhengig av båttype.
Vi tar imot fritidsbåter på gjenvinningsstasjonene dersom de er mindre enn 15 fot. Båtene må leveres uten motor, evt. påhengsmotor må være tom for drivstoff. Det er gratis å gjenvinne fritidsbåter under 15 fot hos IVAR.

Alle typer fritidsbåter og de større enn 15 fot (maks vekt opp til 3 tonn) kan leveres gratis hos EcoFiber i Jåttåvågen. Har du spørsmål om gjennvinning av båt, eller ønsker å bestille henting av båt? kontakt EcoFiber på www.ecofiber.no. Telefon: 48023602

 

Campingbil

Sorteres som bilvrak.
Leveres til bilopphugging.

 

Campingvogn

Kan leveres til private avfallsaktører i markedet.  
Ta kontakt med mottak, vi kan ikke garantere mottak til enhver tid.

Tips til private aktører i markedet:
Avfallsaktører: Franzefoss gjenvinning, Norsk Gjenvinning, Ragn- Sells, Westco Miljø.
Skraphandlere (metall): G. Bøe & Co, Hermod Teigen, Lindås T. & Sønn, Norscrap, Sar Metall, Stena Recycling.

 

Oljetank

Sorteres som metall
Kan leveres til gjenvinningsstasjonen så lenge den er tømt for innhold.

 

Moped/motorsykkel

Sorteres som metall.
Må være tom for drivstoff.

 

 

 

 

Les mer
Kompostering

IVAR komposteringsanlegg Hogstad i Sandnes kommune er Norges største og et av Europas mest moderne komposteringsanlegg. IVAR eier og driver anlegget, som årlig skal kompostere om lag 28 000 tonn mat- og hageavfall fra de 280 000 innbyggerne i Jærregionen.  Resultatet av prosessen blir mellom 9-10 tusen tonn næringsrik kompost.

Les mer
Forus energigjenvinning

Forus Energigjenvinning er ei miljøbedrift som gjenvinner energi fra avfall.

Les mer

Hver dag tar vi i IVAR imot små og store skatter på gjenvinningsstasjonene våre. En full container med glasskår blir nye, vakre drikkeglass eller praktiske flasker og syltetøyglass. Det kaotiske innholdet i plastcontaineren blir til ryggsekker, fleeceklær og ny plastemballasje - eller til og med til undertøy, møbler eller takpanner!

Slik kan vi fortsette bortover rekka med containere på gjenvinningsstasjonene. Det som er søppel for deg, er ressurser vi sørger for kommer inn i produksjon igjen.

I Byttebua på Forus kan alle finne skatter. Kjøkkenutstyr, sykler, pyntegjenstander, bøker og leker - ting den ene er ferdig med men ikke har slitt ut, kan den andre ha god bruk for. Kom og se selv!

Les mer